EHBO Verening Venlo verlengt partnerschap
EHBO Verenigng Venlo officieel reanimatiepartner
Onlangs heeft EHBO Vereniging Venlo het reanimatie partnerschap met de Nederlandse Hartstichting verlengd.
Dit partnerschap verplicht EHBO Vereniging Venlo én de Nederlandse Hartstichting om actief bezig te zijn met het laagdrempelig aanbieden van reanimatie onderwijs aan cursisten.
Hierdoor mag EHBO Verening Venlo zich officieel reanimatiepartner van de Nederlandse Hartstichting noemen.
plaatsingsdatum 2024-06-05
Verhuizing EHBO Vereniging Venlo
"verhuizing naar MFC Op Expeditie Blerick"
'Het bestuur in actie"
EHBO Limburg opgeheven
Nieuwe Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp
Wijzigingen
Belangrijke wijzigingen zijn een aangepaste reanimatietechniek voor baby's, de toevoeging van mentale eerste hulp en aangescherpte waanwijzing voor alarmering van medische hulp.
Breed draagvlak
De richtlijnen zijn tot stand gekomen dankzij een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van voor de eerste hulp relevante (medische) beroepsgroepen en organisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Medisch Managers Ambulancezorg, Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen en Stichting Spoedeisende Hulp bij Kinderen. Daarnaast zijn alle belanghebbende organisaties in de gelegenheid gesteld input te leveren tijdens de ontwikkeling van deze richtlijnen.
Wetenschappelijke basis
Doordat de Nederlandse richtlijnen voor eerste hulp zowel zijn gebaseerd op (internationaal) wetenschappelijk onderzoek als op de meningen van zorgprofessionals, zijn het wetenschappelijke richtlijnen die aansluiten bij de praktijk. Zo hebben ambulance- en huisartsenzorg vastgesteld bij welke letsels en ziekten de huisarts of 112 gebeld dient te worden. Bovendien zijn de richtlijnen aangepast aan de Nederlandse gezondheidszorg, waarmee ze aansluiting geven op de behandelingen van de nationale zorgprofessionals.
bron website het Oranje Kruis
plaatsingsdatum 2021-06-18
Nieuwe voorzitter EHBO Vereniging Venlo
Hein Munten draagt na 15 jaar voorzitterschap over.
Tijdens de algemene ledenvergadering 10 maart j.l. hebben de aanwezige leden unaniem ingestemd met de benoeming van Marcel Coenders als nieuwe voorzitter. Marcel Coenders is al enige tijd bestuurslid bij EHBO Venlo en als zodanig bekend binnen de vereniging. Hein Munten blijft nog 1 jaar verbonden aan het bestuur als bestuurslid. Hij zal die tijd gebruiken om zijn grote ervaring binnen de EHBO wereld over te dragen aan Marcel Coenders.
Als reactie op zijn benoeming tot voorzitter verzocht Marcel Coenders als eerste officiële daad de aanwezige leden in te stemmen met het voorstel om Hein Munten te benoemen tot erelid van EHBO Vereniging Venlo vanwege zijn vele verdiensten als bestuurslid en voorzitter van deze vereniging. De aanwezige leden waren het unaniem eens met dit voorstel.
Onderstaand ontvangt een blij verraste Hein Munten het certificaat behorende bij zijn benoeming als erelid van EHBO Vereniging Venlo uit handen van de kersverse voorzitter Marcel Coenders
Koude Vastelaovend ?
Een echte winter hebben we nog niet gehad, maar voor het geval dat, hierbij wat tips om Koning Winter de baas te zijn.
De carnaval, of zoals we in Venlo zeggen, de vastelaovend komt eraan. Op diverse plekken zal dit volksfeest buiten gevierd worden, denk aan de diverse optochten die de komende tijd door de straten zal trekken. Wat te doen als uitgerekend tijdens dit volksfeest Koning Winter toeslaat. Koude i.c.m. alcoholhoudende dranken kan leiden tot ernstige onderkoeling.
Onderstaand wat handige tips om Koning Winter tijdens de vastelaovend de baas te zijn:
- Zorg dat je voor de buiten activiteiten goed gekleed bent; trek meerdere laagjes kleding aan,
- Dat je van te voren goed hebt gegeten,
- Dat je blijft eten tijdens je activiteiten buiten,
- Pas op met gebruik van alcohol.
Alcohol heeft een verdovende werking op het lichaam en daardoor heb je minder snel door dat je het koud hebt.
In combinatie met de koude buitenlucht is de kans groter dat je onderkoeld raakt. Merk je dat je je niet goed gaat voelen?
Meld je dan bij de EHBO of bel 112
Hoe herken je onderkoeling?
- Bij lichte onderkoeling heb je een koud gevoel en ben je aan het klappertanden. Daarnaast is er sprake van een bleke en koude huid met soms wat blauwe vlekken.
Opmerkelijk is de blauwe verkleuring rondom de mond. - Bij een ernstige onderkoeling heb je, naast bovenstaande verschijnselen, ook oren en lippen die blauw kunnen zijn en gaan bewegingen moeizaam.
Tevens is er een toenemende mate van slap en versuft gevoel en zijn de vitale functies verstoord. Er kunnen bewustzijnnstoornissen ontstaan.
Bel bij een ernstige onderkoeling altijd 112.
Het landelijk expertisecentrum rondom "Eerste hulp bij drank en drugsongevallen" (EHBDD) heeft een handige flyer samengesteld om je te wijzen op de gevaren van onderkoeling.
bron: landelijk expertisecentrum rondom Eerste hulp bij Drank en drugongevallen
www.ehbdd.nl/carnaval
10 tips om veilig met vuurwerk om te gaan
Of je het nu zelf aanschaft of niet, de kans is groot dat je er op de laatste dag van het jaar mee te maken krijgt: vuurwerk. Op oudejaarsavond wordt er flink wat afgeknald en gaan een hoop pijlen de lucht in. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31-12 vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur 's nachts.
Elk jaar belanden echter een hoop mensen door vuurwerk op de Spoedeisende Hulp.
EHBO Vereniging Venlo geeft je tien tips voor veilig gebruik van vuurwerk.
1. Bereid je voor op oudejaarsavond
Om de laatste dag van het jaar zo feestelijk mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je voorbereidingen treft. Overleg met je kinderen of, en zo ja welk, vuurwerk zij die avond mogen afsteken, zorg ervoor dat je de radio aanlaat voor een thuisblijvend huisdier zodat hij of zij niet schrikt van de knallen en bedenk vast welke plek buiten veilig is om je vuurwerk af te steken.
2. Koop vuurwerk bij officiële verkooppunten
Ga absoluut niet experimenteren met zelfgemaakt of illegaal vuurwerk. 26 procent van al het ernstige vuurwerkletsel komt door zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk. Schaf vuurwerk alleen aan bij erkende verkooppunten in Nederland. Je kunt deze winkels herkennen aan een bordje met de tekst "Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden". Vuurwerk dat verkocht wordt bij erkende verkooppunten kun je veilig gebruiken, omdat het voldoet aan wettelijke eisen. Goedgekeurd vuurwerk moet de beschrijving "Geschikt voor particulier gebruik" hebben, heeft het CE-keurmerk, bevat een Nederlandse gebruiksaanwijzing en een afbeelding of vermelding van de effecten. Het is ook mogelijk het vuurwerk online te bestellen, maar dan moet je het wel ophalen bij een legaal verkooppunt. Vuurwerk mag nooit per post worden thuisbezorgd. Biedt een website deze optie wel aan? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een illegaal verkooppunt. Neem bij twijfel contact op met de politie.
Je mag maximaal 25 kilo vuurwerk in je bezit hebben. Dit mag je bewaren wanneer je na oud en nieuw over hebt, maar alleen op een veilige, niet-openbare plek.
3. Lees de gebruiksaanwijzing
Lees voor gebruik van het vuurwerk de gebruiksaanwijzing goed door – en houd je daaraan. Wacht hier niet mee tot je ’s avonds op straat staat en het te donker is om goed te kunnen lezen.
4. Draag geen nylon kleding en zorg voor een vuurwerkbril
Zorg dat je kleding een vonkje kan hebben. Nylon is extreem brandbaar en daarom zeer af te raden. Draag ook geen kledingstuk met een capuchon, hier kan vuurwerk in blijven hangen. Wil je toch je favoriete kledingstuk aan maar is deze gemakkelijk ontvlambaar? Zorg dan dat je extra kleding bij je hebt die je buiten over je outfit kunt aantrekken.
Oogletsel door vuurwerk kun je voorkomen door een speciale vuurwerkbril te dragen. Voor nog geen twee euro kun je deze bij diverse winkels of in je vuurwerkwinkel kopen.
5. Zet het vuurwerk stevig neer
Let erop dat het vuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Stop vuurpijlen in een fles en zorg dat je deze ingraaft of klemzet tussen twee stenen, zodat hij niet omvalt.
6. Gebruik een aansteeklont
Een aansteeklont is een touw van brandbaar materiaal. Je kunt er een kopen bij een vuurwerk-verkooppunt of een tuincentrum. Gebruik nooit lucifers of een aansteker!.
7. Houd afstand
Blijf niet bij het vuurwerk staan nadat je het hebt aangestoken. Neem direct afstand en zorg ook dat anderen minimaal 8 tot 15 meter afstand houden. Houd hierbij ook goed rekening met kinderen, buren, voorbijgangers en dieren.
8. Steek vuurwerk nooit uit je hand af
Vuurwerk kan sneller afgaan dan verwacht en wanneer je het op dat moment in je hand houdt, bestaat er een kans dat je avond eindigt op de SEH (Spoed Eisende Hulp).
9. Nooit opnieuw aansteken
Heb je een stuk vuurwerk afgestoken maar gebeurt er niets? Pech gehad, steek dit nooit opnieuw aan! Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat het direct afgaat en je dus geen tijd meer hebt om afstand te nemen.
10. Ruim je vuurwerk op
Is de avond voorbij? Ruim het afgestoken vuurwerk dan op. Hiermee voorkom je dat kinderen of dieren ermee gaan spelen en alsnog ongelukken gebeuren. Maak hier desnoods een sociale aangelegenheid van, door met je buren een tijd af te spreken op 1 januari. Kun je ze meteen een gelukkig nieuwjaar wensen.
Jubilarissen gehuldigd
Zondag 15 december j.l. heeft het bestuur van EHBO Vereniging Venlo weer haar traditionele Kerstviering gehouden in café restaurant de Wylderbeek te Venlo. Voor deze sfeervolle bijeenkomst worden elk jaar de ereleden, instructeurs en Lotussen van EHBO Vereniging Venlo met hun partner uitgenodigd.
Tijdens deze Kerstviering worden deze mensen bedankt voor hun bewezen inzet in het verleden en/of afgelopen jaar onder het genot van een hapje en een drankje.
Nieuw dit jaar is dat het bestuur tijdens deze Kerstviering de leden heeft uitgenodigd die dit jaar 25-jaar lid zijn van onze vereniging. Tijdens een korte huldigingsceremonie ontvingen Hans Kriegers, Hans Giesen, Simone vd Bercken-de Ridder en Marjo Dinnissen-Claessen (v.l.n.r.) een oorkonde en EHBO onderscheiding Zilver van EHBO Limburg.
Namens bestuur van EHBO Vereniging Venlo gefeliciteerd met deze 25-jarige mijlpaal !!
Pleit voor cursus reanimeren
Wie een hartstilstand krijgt, heeft meer kans op overleven als er snel een burgerhulpverlener bij is die kan reanimeren. Dit blijkt uit promotieonderzoek door Ruud Pijls aan de Universiteit Maastricht. Hij pleit er daarom voor dat iedereen leert reanimeren. Ruud Pijls onderzocht 422 reanimaties in Limburg waarbij het burgerhulpverleningssysteem "Hartslag Nu" is geactiveerd. Via deze systemen worden getrainde vrijwilligers opgeroepen om bij een hartstilstand te gaan reanimeren of eerst een AED te halen. In 131 gevallen kwam er, om verschillende redenen, geen burgerhulpverlener ter plaatse en overleefde slechts 16% van de mensen de hartstilstand. Van de overige 291 mensen met een hartstilstand, bij wie wel een burger uit het netwerk verscheen, bleef 27% in leven. (bron de Limburger 2019-11-29)
Het promotieonderzoek van Ruud Pijls toont aan hoe belangrijk het is om te leren reanimeren en je aan te sluiten bij een burgerhulpverleningssysteem. EHBO Vereniging Venlo kan een reanimatietraining met gebruik van een AED voor je verzorgen. EHBO Vereniging Venlo beschikt hiervoor over diverse gekwalificeerde instructeurs en meerdere AED's om mee te oefenen. Als het examen met goed gevolg wordt afgerond, krijgt men een certificaat en kan men zich aanmelden bij "Hartslag Nu".
Stuur geheel vrijblijvend een email naar ons secretariaat (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) als je meer informatie wilt over onze reanimatiecursus, cursusdatums en cursuskosten.
Wij nemen dan contact met je op.
Nog 5000 AED's nodig!
Nederland is in snel tempo op weg naar een dekkend netwerk van AED's en burgerhulpverleners.Zij kunnen via 112 worden ingezet bij een hartstilstand. Om echter in geheel Nederland een compleet dekkend netwerk te krijgen, zijn nog 5000 AED's nodig. In de gemeente Venlo blijft het aantal AED's en reanimatievrijwilligers stijgen. Maar volledig dekkend is het reanimatienetwerk in de gemeente nog niet. In de gemeente Venlo gaat het in de kernen Lomm en Boekend uitstekend, goed gaat 't in de kernen Arcen, Belfeld, Velden en 't Ven. Knelpunten zijn er ook, zoals Smeliënkamp in Blerick, Venlo-centrum en Genooi (bron Omroep Venlo 2019-08-06 / Hartstichting 2019-10-09)
Eerste hulp bij Ongevallen en Het Recht
Als EHBO'er heb je geleerd eerste hulp te verlenen bij een ongeval of calamiteit. We trachten dan het slachtoffer op een voor beiden veilige manier te helpen. Helaas komt het steeds vaker voor dat een eerste hulp verlener achteraf geconfronteerd wordt met juridische vragen, met name op het gebied van aansprakelijkheid.
In onze huidige rechtspraktijk is tot dusverre geen aansprakelijkheid toegewezen aan de reddende EHBO'er voor schade bij het slachtoffer. Althans, voor zover er geen sprake was van wangedrag, roekeloosheid, of opzettelijke benadeling. Echter, "behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst".
Ook spelen er bij de EHBO'er naast de reeds genoemde aansprakelijkheid vragen zoals "Moet ik altijd helpen; mag ik altijd helpen; hoever moet ik gaan: ben ik een professional als ik het EHBO-diploma heb" etc.
Het Oranje Kruis heeft in een boekje getracht aan de hand van 7 praktische, waargebeurde situaties de aspecten van eerste hulp en wetgeving aan bod te laten komen. Telkens wordt een korte beschrijving gegeven van een reële (ongeval)situatie. Vervolgens wordt dit in een brede context geplaatst met zowel hulpverleningsfeiten als juridische aspecten.
Het boekje is verkrijgbaar via de webshop van Oranje Kruis (www.webshop.ehbo.nl/boeken) en kost € 9,95 excl. verzendkosten.
Als je het boekje bij de boekhandel wil kopen kan dit natuurlijk, het ISBN-nummer is 978-90-77259-14-6.
Voorkom een zonnesteek
De komende 4-daagse van Nijmegen beloofd weer een warme editie te worden, met dagen waarbij het kwik tot boven de 30 graden kan stijgen. Als je dan meerdere uren in de brandende zon moet lopen is het belangrijk maatregelen te nemen om een zonnesteek te voorkomen.
Hij heeft vast een zonnesteek!' Met dit gezegde wordt meestal iemand bedoeld die een beetje raar doet. Maar wist je dat de uitdrukking akelig dicht bij de waarheid komt, wanneer je achteloos met een zonnesteek omgaat? Reden om tijdens warme zomerdagen je lichaam goed te beschermen.
Wanneer het lichaam verhit raakt, stijgt de lichaamstemperatuur. Normaal gesproken reageert het lichaam hier efficiënt op. Je gaat zweten en krijgt dorst. Je drinkt dan een verkoelend drankje of neemt een koude douche en raakt zo de hitte weer kwijt.
Oververhitting
Wanneer je een zonnesteek hebt opgelopen, is er sprake van oververhitting. Wederom stijgt de lichaamstemperatuur. Ditmaal krijg je de warmte echter niet uitgezweet. Je transpiratiesysteem faalt zogezegd en je temperatuur blijft hoog.
Eerste fase zonnesteek
Een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden Celsius is één van de belangrijkste symptomen van een zonnesteek. Ook hoofdpijn, duizelingen en misselijkheid zijn een signaal van het lichaam, dat je uit de zon moet.
De huid kan op twee manieren reageren: heet, droog en rood óf klam en koud, terwijl je hevig transpireert. Wat verder voor kan komen, zijn een snelle hartslag, verwijde pupillen en een oppervlakkige ademhaling. Ook spierpijn is een veelvoorkomend verschijnsel.
Herken je een zonnesteek in de eerste fase? Zoek dan de koelte op en drink wat. Het liefst een sportdrankje. Zo kun je rustig op adem komen. Ga na deze ervaring niet meteen weer in de felle zon!
Tweede fase zonnesteek
De tweede fase is een stuk gevaarlijker en minder goed zelf te behandelen. Je kunt verward en bizar gedrag gaan vertonen. Doe je niets aan de situatie, of liever gezegd: word je niet geholpen, dan loop je de kans het bewustzijn te verliezen en epileptische aanvallen te krijgen.
Uiteindelijk kan een zonnesteek je fataal worden. Je raakt in dat geval in een shock: een toestand waarin steeds meer organen uitvallen, tot de dood erop volgt.
Herken je een zonnesteek in de tweede fase bij iemand, schakel dan direct professionele hulp in. Tot het moment dat het ambulancepersoneel arriveert, moet je het slachtoffer uit de zon halen en actief afkoelen. Dit kan met een ventilator of een met water doordrenkte deken (niet ijskoud). Laat het slachtoffer niet drinken zolang hij/zij niet bij bewustzijn is!
Preventietips
Het gebeurt niet snel dat iemand in de tweede fase van een zonnesteek belandt. Bovendien geldt een verhoogd risico op een zonnesteek voornamelijk voor baby’s en ouderen. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je in de felle zon gaat.
Een zonnesteek kan sluipend zijn; zonder dat je er erg in hebt, kun je een zonnesteek hebben opgelopen. En wie wil er nu zijn vakantie of vrije dag laten verpesten door een zonnesteek? Met behulp van de volgende tips kun je een zonnesteek voorkomen:
- Draag lichte kleding in de zon en bescherm je hoofd.
- Drink voldoende. Neem een sportdrankje of een bouillon. Bij hoge temperaturen zweet je veel en raak je bovendien zout kwijt.
- Ga jezelf niet afbeulen in hoge temperaturen met een hoge luchtvochtigheid.
- Neem vaak een verfrissende, afkoelende douche.
Grote stijging deelname ouders aan EHBO-cursus
Jonge ouders gaan massaal op EHBO-cursus, zodat ze hun kroost kunnen redden in geval van nood.
Door toenemende publiciteit hierover in de medio én het feit dat er steeds meer cursus vormen komen, variërend tussen een cursus van enkele dagen tot een avond durende workshop, doet meer en meer jonge ouders besluiten een EHBO-cursus te volgen "Kinderen zijn immers je kostbaarste bezit". De toename is spectaculair te noemen, volgde in 2013 slecht 9000 mensen een cursus, vorig jaar is dit aantal gestegen tot 65.000 cursisten. Vooral de avond durende workshop slaat aan, aangezien deze perfect past in het drukke schema van jonge, werkende ouders.
Ook bij EHBO-Vereniging Venlo is het mogelijk om een EHBO-cursus te volgen. Voor meer informatie hierover óf om je aan te melden, kijk dan verder op deze website.
Het Oranje Kruis Boekje
Op 1 juli 2016 is het geheel vernieuwde Oranje kruis boekje, de 27ste druk, verschenen. Hét boekje dat gebruikt wordt bij de opleidingen voor het diploma Eerste Hulp.
De nieuwe druk is gebaseerd op de in 2016 vastgestelde Nederlandse Richtlijnen Eerste Hulp, die met instemming van het NIBHV zijn vastgesteld door het College van Deskundigen van Het Oranje Kruis en het Medisch Comité van het Nederlandse Rode Kruis. Met de 27ste druk heb je het meest actuele boek in handen over eerstehulpverlening.
Voor onze leden is het boek met korting te bestellen.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie of om het boek te bestellen.
EHBO Bij Sportletsel
Sport en bewegen leveren een positieve bijdrage aan de volksgezondheid. Tijdens het sporten bestaat echter altijd de kans om geblesseerd te raken.
De 7 meest voorkomende sportletsels